ORGANIC & NATURAL
100% GREENWASH FREE
SALON ONLY
DOOR KAPPERS VOOR KAPPERS
De waarheid over 'groene' haarverf: waarom groen niet altijd groen is

GHD - 07 / Feb / 2024

De waarheid over 'groene' haarverf: waarom groen niet altijd groen is

Je bent kapper, hebt je eigen salon, geeft om het milieu en wilt milieuvriendelijke keuzes maken binnen je bedrijf. Dus ook op het gebied van haarkleuringen kies je voor plantaardige haarverf, omdat dat de natuurlijke, duurzame optie lijkt. Maar heb je weleens kritisch naar deze producten gekeken en jezelf afgevraagd wat er nu eigenlijk in zit?

De waarheid over 'groene' haarverf

Je bent kapper, hebt je eigen salon, geeft om het milieu en wilt milieuvriendelijke keuzes maken binnen je bedrijf. Dus ook op het gebied van haarkleuringen kies je voor plantaardige haarverf, omdat dat de natuurlijke, duurzame optie lijkt. Maar heb je weleens kritisch naar deze producten gekeken en jezelf afgevraagd wat er nu eigenlijk in zit? Want misschien trap je wel in een slimme marketingtruc van een producent. Veel zogenaamde ‘groene’ haarkleurmiddelen en merken zijn namelijk gewoon een andere vorm van greenwashing. Onder kreten als ‘natuurlijke ingrediënten’, ‘geen siliconen en sulfaten’, ‘milieuvriendelijk geproduceerd’, ‘dierproefvrij’ en ‘biologische verpakking’ zitten namelijk gewoon dezelfde schadelijke chemicaliën als PPD, PTD en TDS verstopt, die je ook in de traditionele haarkleuringen vindt. Niet bepaald de natuurlijke, milieuvriendelijke optie waar je op hoopte dus. Veel merken willen inhaken op de steeds grotere vraag naar gezonde en milieubewuste alternatieven, maar hun producten zijn nog steeds verre van natuurlijk of duurzaam. Terwijl er ook plantaardige kleurstoffen bestaan die wel 100% natuurlijk en vrij van chemicaliën zijn, én een rijke kleur geven.

Het probleem met 'groene' haarverf

Veel merken promoten met slimme marketing 'natuurlijke', 'organische' of 'plantaardige' haarverf als een milieuvriendelijk alternatief, maar laat je niet misleiden en blijf kritisch. Verdiep je, desnoods met hulp, in wat je aangeboden wordt. Deze zogenaamde groene haarkleuringen bevatten namelijk vaak nog steeds agressieve chemicaliën zoals PPD, PTD en TDS om tot permanente resultaten te komen. Op deze ingrediënten kun je letten:

PPD
PPD (paraphenylenediamine) is een kleurloze stof die door oxidatie donker van kleur wordt en die huidirritatie, huiduitslag en zelfs een anafylactische shock kan veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Deze risico's zijn hoger voor kappers en mensen die hun haar vaak verven. Het wordt gebruikt in meer dan 70% van de commerciële haarkleurmiddelen om donkere, permanente haarkleuren te creëren. PPD wordt ook vaak verstopt onder een alternatieve naam en verkocht als
'natuurlijk': PPDA, Phenylenediamine base, p-Phenylenediamine, 4- Phenylenediamine, 1,4-Phenylenediamine, 4-Benzenediamine, 1,4-Benzenediamine, para-Diaminobenzene (p-Diaminobenzene). Zie je deze ingrediënten staan bij een haarverf, dan weet je dus dat er gewoon gebruik wordt gemaakt van PPD.

PTD
PTD wordt vaak gebruikt als vervanging van PPD in 'natuurlijke' haarkleuringen. PTD is echter het nare broertje van PPD en nog steeds een agressieve chemische stof die de hoofdhuid kan irriteren en bij veel mensen allergische reacties kan veroorzaken. Blootstelling aan PTD wordt ook in verband gebracht met toxische effecten als schade aan het zenuwstelsel, de nieren en de lever.

TDS
TDS (tolueen-2,5 diamine sulfaat) is een ander synthetisch pigment en familie van PPD. TDS wordt door sommige merken als 'natuurlijk' aangeprezen, maar is net als PPD en PTD een gevaarlijke chemische stof die kan leiden tot huidirritatie, oogletsel, ademhalingsproblemen en orgaantoxiciteit. Daarnaast is het slecht afbreekbaar waardoor het zich ophoopt in onder andere grondwater.

m-Aminophenol
m-Aminophenol is een kleurstof en bestanddeel van PPD. Wanneer er dus geclaimd
wordt dat een verf zonder PPD is, maar je komt dit ingrediënt tegen, dan weet je dus
dat er wel degelijk gebruik wordt gemaakt van PPD.

4-Chlororesorcinol
4-Chlororesorcinol is een chemische en irriterende bruine kleurstof die je vaak tegenkomt in 'natuurlijke' donkere haarkleuringen en wordt beschouwd als zeer allergeen.

2,4-diaminophenoxyethanol HCI
2,4-diaminophenoxyethanol HCI is een allergeen dat gebruikt wordt in combinatie met bijvoorbeeld peroxide en zo een permanente verkleuring in het haar veroorzaakt.

Hoe werkt een chemische kleuring?

Hoewel bovengenoemde chemicaliën zijn goedgekeurd voor gebruik in haarverf als ze op de juiste manier worden verdund, kan veelvuldig gebruik gevaarlijk zijn. Het zijn allemaal bekende allergenen en irriterende stoffen die huidirritatie, jeuk en zelfs haaruitval kunnen veroorzaken doordat ze in de bloedbaan terecht komen en worden opgeslagen in organen en het zenuwstelsel. Hoewel ze als 'natuurlijk' worden verkocht, zijn deze haarkleuringen dus niet gebaseerd op planten. Het woord 'natuurlijk' wordt hier meer gebruikt als marketingtactiek, ook wel bekend als greenwashing.

De betere optie: volledig natuurlijke ingrediënten

In plaats van je te laten verleiden door creatieve marketing die probeert te profiteren van je wens om natuurlijk te gaan werken, kun je beter op zoek gaan naar haarkleurmiddelen die duidelijk gelabeld zijn als 100% natuurlijk, vrij van chemicaliën en op plantaardige basis. Er zijn natuurlijke, plantaardige alternatieven die het haar kleuren zonder agressieve chemicaliën met ingrediënten als henna, indigo, cassia en rode biet. Deze alternatieve kleurstoffen beschadigen het haar niet en de kleur vervaagt geleidelijk met wassen in plaats van dat de uitgroei snel zichtbaar wordt, zoals bij een chemische kleuring. Daarnaast hydrateren en verzorgen de natuurlijke ingrediënten van een kleuring op basis van planten het haar en de hoofdhuid.

Hoe werkt een natuurlijke kleuring?

Samengevat zijn zogenaamde 'natuurlijke' of 'groene' haarkleuringen vaak gewoon greenwashing en niet zo milieuvriendelijk als dat ze in de markt worden gezet en aan jou als kapper worden gepresenteerd. Het kan dus ook geen kwaad om eens een keer goed te kijken naar de producten die je gebruikt in je salon. Want waarom zou je jezelf blootstellen aan gevaarlijke kleurstoffen als er natuurlijke alternatieven beschikbaar zijn?

Vraag vandaag nog vrijblijvend informatie aan of volg één van onze trainingen!

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden